Print this page

Η Ομάδα Διαχειρίσης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) υποστηρικτής στο 1ο Veikou Trail

Η Ομάδα Διαχειρίσης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) θα είναι υποστηρικτής και θα στηρίξει τις προσπάθειες των δρομέων που θα συμμετέχουν στο "1ο Veikou Trail".

Η Ομάδα Διαχειρίσης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του 2008 με την υπ΄ αριθ. 14911/08 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθ. μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουργείου Εξωτερικών με αριθ. μητρώου 502.

Συνδέεται με το OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System).

Η διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στην Κονδυλάκη 13, από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών, προετοιμάζει δε παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς.

Ο σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, έχει πληγεί από καταστροφή.

Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με 15ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των τεσσάρων (4) σχολείων διάσωσης, οκτώ εβδομάδων διάρκειας έκαστο, που πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χαλκίδα και Θήβα, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα υποψήφια μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της ομάδας.

Η ομάδα μας έχει σήμερα σαράντα έξι (46) πιστοποιημένους εκπαιδευτές BLS-AED από το ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) οι οποίοι διοργανώνουν συνεχώς εκπαιδευτικές ημερίδες και πιστοποιούν πολίτες, εθελοντικές ομάδες, νοσηλευτές, ιατρούς, οργανισμούς, επιχειρήσεις, σώματα ασφαλείας κ.ά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.ΔΙ.Κ.

Η Ομάδα συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και μη φορείς όπως, τις ένοπλες Δυνάμεις (Νατοϊκό τμήμα – NDC GR και 71η Α/Μ ΛΜΧ), την Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας, το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης Σ.Ε.Θ.Ε., το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ε.Μ.Α.Κ., το Λιμενικό Σώμα, τον Ο.Α.Σ.Π, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ, το Σεισμολογικό κέντρο του Α.Π.Θ. και με πολλές εθελοντικές οργανώσεις εντός συνόρων, ενώ σε αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Το 2009 και ξανά το 2015 συμμετείχε σε εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις με την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ.Α.Κ.) της αεροπορίας, στο χώρο της, όπου και εκτέλεσαν από κοινού και με επιτυχία, ασκήσεις με θέμα: Έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων σε ερείπια έπειτα από σεισμό.

Στις 08-14/10/2011 συμμετείχε στην πρώτη άσκηση συνεκπαίδευσης με το ΝΑΤΟ, στην άσκηση ΠΕΡΣΕΑΣ 2012 και στις GORDIAN KNOT από το 2012 συνεχώς έως και σήμερα αλλά και στην ετοιμότητα του έτους 2012 ειδικότερα με το NRF του NRDC-GR, όπου και συντέλεσε ενεργά στην οργάνωση, το συντονισμό και την διεξαγωγή της. Από 15/5/2012 είναι συμβουλευτικό μέλος του Ελληνικού Νατοϊκού Στρατηγείου με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις ασκήσεις που διοργανώνονται.

Εκπαιδευτές της ομάδας εκπαίδευσαν στις πρώτες βοήθειες έως σήμερα πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέως, Μελίκης, Καμποχωρίου, Βάλτας, Νέας Σκιώνης, Συκιάς, Σάρτης, Πανοράματος, Θέρμης, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κασσάνδρας, τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης, το κέντρο απεξάρτησης Ιθάκη, πληθώρα Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων, το Anatolia College, τρία (3) σχολεία 2ης ευκαιρίας , εννέα (9) Τ.Ε.Ι., τους υπαλλήλους και δεκαοκτώ (18) φορές τους φοιτητές του Α.Π.Θ., τρία (3) ειδικά σχολεία της 71ης Αερομεταφερόμενης ΛΜΧ, τέσσερις (4) φορές το 957 τάγμα Στρατονομίας του Γ΄ΣΣ, τους αστυνομικούς στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Λιμεναρχείο Ευβοίας, τους Προμάχους Αριδαίας, τον Δήμο Θήβας κ.ά.

Σταθερά και με συνέπεια η Ο.ΔΙ.Κ. φροντίζει για την παροχή ή και τη διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της καθημερινά σε οποιονδήποτε τομέα χρειαστεί. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της με το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο, με το ορφανοτροφείο Μέλισσα και με την Ελληνική ιεραποστολή στην νήσο Μαδαγασκάρη όπου αποστέλλεται ανθρωπιστικό υλικό πρώτης ανάγκης σε συνεχή βάση. Η Ο.ΔΙ.Κ. συνδράμει ανά εβδομάδα στην συνεχή ανάγκη σίτισης 4 οικογενειών στην Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.odik.gr

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής